Vítejte

Máte-li rádi zvířátka, děti a lidi vůbec, pak jste tu nejspíš správně.

pondělí 20. května 2013

Domácí šunka

Jak název napovídá, řeč je o přípravě domácí šunky. Na myšlenku zkusit ji připravit mě přivedl náhodný odkaz někde na internetu, při hledání čehosi dočista jiného. Celé je to velmi jednoduché, ale... je dobré mít šunkovar, a je dobré použít rychlosůl. Šunkovar byl u manželovo maminky na půdě, ještě v původní krabici. Sehnat rychlosůl v Praze byl trochu ořech, ale nikoli nepřekonatelný problém. Pro pražáky doporučuji drogérii ve Zlatnické ulici.

Potřebujeme:
cca 1 kg libového vepřového masa (nebo i kuřecího)
25 - 30 g rychlosoli (obchodní název Praganda)
1 lž medu
trochu vody

Jak na to:
Maso nakrájíme na malé kostičky, část (2 hrstičky) umeleme nebo umixujeme s trochou vody, přidáme rychlosůl a med. Vše velmi důkladně promícháme. Do šunkovaru vložíme mikroténový sáček a do něj upěchujeme připravenou směs, zavíčkujeme a necháme v lednici 2 dny stát. Po dvou dnech vložíme šunkovar do hrnce s vodou teplou 80 stupňů C a při této teplotě vaříme 2 hodiny. Teplota nesmí být vyšší. Po uvaření šunkovar vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout, lze zchladit studenou vodou. Vyndáme hotovou šunku a hody můžou začít. Výsledkem je šunka s maximálním podílem masa a bez konzervantů. Moc dlouho nevydrží.
Jsou lidi, kteří tvrdí, že se dá vyrobit i bez rychlosoli - dá, ale maso je šedé, dušené, vonící po vepříkovi a šunce se to ani vzdáleně nepodobá.

-Felisín-

Žádné komentáře:

Okomentovat